Miten kuvailisit tutkimussuuntaustasi ja kiinnostuksen kohteitasi? Mitä tutkit FINSCIssä?
Olen väitöskirjaani aloitteleva ja eri tienteenaloja yhdistelevä tutkijanalku. Taustani on sosiologiassa ja kognitiotieteessä, jotka molemmat ovat ihmistä ja ihmisen käyttäytymistä tarkastelevia tieteenaloja. FINSCIssä tutkin tiedeasenteiden ja pseudotiedeuskomusten rakentumista, eli kognitiivisia ja sosiaalisia tekijöitä, jotka vaikuttavat näiden muodostumiseen.
Miten päädyit tutkijaksi?
Varmaan aika samalla tavalla kuin monet muutkin: tuurin, oikean ajoituksen, sosiaalisen tuen ja oman kiinnostuksen summana. Jatko-opinnot kiinnostelivat varovaisesti jo ensimmäistä gradua tehdessäni, mutta tällöin tärkeämpää oli saada molemmat tutkintoni maaliin. Päädyin tekemään toisen graduni erittäin mielenkiintoiseen FINSCI-projektiin, ja tässä sitä nyt ollaan jatkamassa samasta aiheesta.
Mikä on ollut suurin ajattelusi muutos tai mullistavin oppimiskokemus urallasi?
Toivon, että suurimmat ja mullistavimmat kokemukset ovat vielä edessä! Erittäin mieleenpainuva oli kuitenkin globaalikasvatusta tehdessäni kouluvierailu, jolloin käsiteltävä teema kosketti alakouluikäistä oppilasta niin läheisesti, että hän kävi tunnin päätteeksi halaamassa meidät kouluvierailijat kiitoksena tunnista. Pidän tätä edelleen yhtenä urani suurimmista saavutuksista. Lisäksi kokemus kirkasti ajatusta siitä, että itselle jo arjeksi muuttunut asia voi olla toiselle hyvinkin merkityksellinen ja tärkeä.
Millä tavalla ajattelusi on viime aikoina muuttunut?
Sanoisin, että ajatteluni pikemminkin muuttuu jatkuvasti pienissä palasissa. Niin uudet tuttavuudet, erilaiset kohtaamiset kuin syventyminen omiin mielenkiinnon kohteisiin muovaa ajatteluani. Viime aikoina olen pohtinut paljon suhdettani yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.
Mikä muu tutkimuksen ulkopuolella kiinnostaa, innostaa, on elämässäsi tärkeää?
Olen vapaa-ajallani täysi nörtti: pelaan pöytäroolipelejä, luen paljon scifiä ja fantasiaa sekä bingetän sarjoja. Nörttiyden lisäksi yritän aktivoitua kansalaistoiminnan puitteissa ja muistaa liikkua riittävästi kaiken tämän vastapainona.