Kuvaus omista kiinnostuksen kohteista. Mitä asioita selvität tai teet FINSCIssä?
Olen humanisti henkeen ja vereen. Minua kiinnostaa kaikki, mikä liittyy ihmisyyteen ja ihmisten sisäiseen maailmaan, käyttäytymiseen ja vuorovaikutukseen. Olen opiskellut englantilaista filologiaa, sosiolingvistiikkaa sekä alue- ja kulttuurintutkimusta, ja olen sinä aikana tutkinut kulttuuri-, kieli- ja identiteettikysymyksiä sekä yksilön että yhteisön tasolla. FINSCIn projektikoordinaattorina olen ensisijaisesti vastuussa projektin sisäisestä viestinnästä sekä raportoinnista rahoittajalle yhdessä konsortion johtajan kanssa, mutta pyrin tarttumaan monipuolisesti kaikenlaisiin tehtäviin budjettiseurannasta tutkimusrahoitushakemuksiin ja ulkoisesta viestinnästä avustaviin tutkimustehtäviin.
Miten päädyit tutkijaksi?
Olen työskennellyt tutkijana noin vuoden elämästäni opiskeluiden jälkeen. Silloin graduohjaajani soitti ja tarjosi paikkaa, jota oltiin tarjottu ensin hänelle: tutkijan pestiä Suomen avoimen hallinnon (Open Government Partnership) ohjelmien arviointiin. Filosofian maisterina pääsee tekemään monenlaista hommaa, jos vain päättää sanoa kaikelle "kyllä". Olen FINSCI-hankkeen tiimoilta pyöritellyt mielessäni ajatusta väitöskirjasta, joten ehkä muutaman vuoden päästä voin jo kertoa toisenlaista tarinaa tutkijaksi päätymisestä!
Mikä on ollut suurin ajattelusi muutos tai mullistavin oppimiskokemus urallasi?
Minua jatkuvasti ihmetyttävä asia on kieli. Kieli on mahdollistanut koko ihmiskunnan ja tieteen kehityksen. Ja silti: kaikki kielet tässä maailmassa ovat rajattuja ja rajallisia järjestelmiä, joilla yritämme selittää monimuotoista ja ristiriitaista ajatteluamme sekä ympärillä olevaa maailmaa. Selittämisen ja järjestämisen halumme auttaa meitä hahmottamaan monimutkaisiakin ilmiöitä, mutta samalla saattaa rajoittaaa ajatteluamme, kun jokin asia ei sovi systeemiin. Kielen avulla kerromme tarinoita itsestämme ja yhteisöistämme - rakennamme yhteenkuuluvuutta sekä suljemme "muut" ulos. Kieli on viestinnällinen työkalu, jolla saamme pienen osan sisäisestä maailmastamme näkyviin - ja kielen avulla tulkitsemme kokemuksiamme, jokainen omalla tavallaan ja omista lähtökohdistaan.
Millä tavalla ajattelusi on viime aikoina muuttunut?
Olen viimeksi aloittanut uudet opinnot koronavuonna 2020 ja ruvennut perehtymään oppimisteorioihin ja aikuisen oppimiseen. Näistä opinnoista on tullut uusia oivalluksia oman oppimisen kehittämiseen ja hyväksymiseen.
Mikä muu tutkimuksen ulkopuolella kiinnostaa, innostaa, on elämässäsi tärkeää?
Elämässäni tärkeintä on elämä. Olen jo työurani alkuvaiheessa kokenut uupumusta, joten pyrin pitämään itsestäni hyvää huolta ja ajattelemaan, että hiljaa hyvä tulee. Nautin ravintolaruuasta, suoratoistopalveluiden sarjojen "bingettämisestä", taiteesta ja kulttuurista, keikoista, luonnossa liikkumisesta ja hyvistä keskusteluista ystävien tai ventovieraiden kanssa. Olen viimeisen vuosikymmenen aikana hissukseen kehittänyt intoa erilaisia yksilöliikuntalajeja kohtaan: harrastan satunnaisesti joogaa, juoksua ja pyöräilyä. Lisäksi laulan ja soitan kitaraa, valokuvaan, sekä uusimpana harrastuksenani tanssin lindya puolisoni kanssa. Kotona vietämme aikaa ihanan karvaisen lapsemme Laikan kanssa, jonka seikkailuja voi seurata Instagramin tilillä @laikathecosmocat.